Wilhelm Friedrich Ernst Bach (1759-1845) - Columbus, Cantates & Sinfonias

Gepubliceerd op 3 oktober 2024 om 17:49

Over de componist:

Wilhelm Friedrich Ernst Bach (1759-1845) was een Duitse componist en de laatste muzikale afstammeling van de beroemde Bach-familie. Hij werd geboren in Berlijn en was de kleinzoon van Johann Sebastian Bach, een van de grootste componisten uit de barokperiode. Wilhelm Friedrich Ernst kreeg muziekonderwijs van zijn vader Johann Christoph Friedrich Bach en zijn oom Carl Philipp Emanuel Bach, die ook succesvolle componisten waren.

Hij was vooral actief als componist en dirigent, en werkte aan verschillende hoven, waaronder die van Frederik Willem II van Pruisen. Hoewel zijn muziek minder bekend is dan die van zijn beroemde voorouders, schreef hij werken voor piano, orkest en zang. Zijn stijl werd beïnvloed door de overgang van de barok naar de klassieke periode.

Met zijn dood in 1845 kwam er een einde aan de muzikale lijn van de Bach-familie, die meer dan twee eeuwen van muzikale invloed had gehad.

Over het album:

Het album Columbus, Cantates & Sinfonias van Wilhelm Friedrich Ernst Bach, dat in 2000 is uitgebracht, biedt een mooie selectie van werken van de laatste componist uit de beroemde Bach-familie. Het was voor mij een fascinerende ontdekking, aangezien ik nog niet veel gehoord had van deze componist. De muziek wordt uitgevoerd door Das Kleine Konzert onder leiding van Herman Max

Het eerste stuk op het album, Westphalens Freude, is een vrolijke cantate vanaf de eerste noot dat de terugkeer van de koning bejubelt. Het is een levendig en opgewekt werk dat duidelijk laat horen dat Bach een talent had voor het componeren van lichte, toegankelijke muziek. De uitvoering door het orkest en de solisten is energiek en helder, en het plezier van de musici is bijna voelbaar. De solisten op het album zijn: Ingrid Schmithüsen (sopraan), Howard Crook (tenor), Gotthold Schwarz (bas) en Klaus Mertens (bas bariton), Dit plezier gaf me direct een goed gevoel en maakte me direct nieuwsgierig naar de rest van het album.

Die rest begint met de symfonieën. De Symfonie No. 2 in G-groot en de Symfonie No. 1 in C-groot (met daar tussen Vater Unser  (zie hierna)  laten een meer klassieke kant van Bach zien. Beide stukken zijn prachtig uitgevoerd en klinken fris en elegant. Vooral de tweede symfonie in G-groot sprong er voor mij uit door de speelse melodieën en de vloeiende bewegingen tussen de verschillende instrumenten. Het orkest speelt nauwkeurig en met veel gevoel, waardoor deze werken echt tot leven komen.

Een van de hoogtepunten van het album is zonder twijfel Columbus oder die Entdeckung von Amerika. Dit werk vertelt muzikaal het verhaal van de ontdekkingsreis van Columbus en is bijzonder expressief. De dramatische momenten worden prachtig benadrukt door het orkest, en het stuk zit vol spanning en avontuur. Ik kon me gemakkelijk voorstellen hoe Columbus op zijn tocht was, door de sterke sfeer die het werk oproept.

Het stuk, Vater Unser, is een korter, religieus werk. Het is ingetogen en sereen, wat een mooi contrast vormt met de levendigheid van de andere stukken op het album. Het geeft een andere dimensie aan Bach’s kunnen als componist.

Al met al vond ik dit album een indrukwekkende kennismaking met Wilhelm Friedrich Ernst Bach. De uitvoering door Herman Max en Das Kleine Konzert is van hoge kwaliteit, en elk stuk wordt met zorg en precisie gespeeld. Het album biedt een goed overzicht van Bach’s veelzijdigheid en talent.

 

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.